От х:

Днес в x:

До 10 години ще бъде създаден изкуствен мозък

До 10 години ще бъде създаден работещ изкуствен човешки мозък, заяви известният невролог проф. Хенри Маркрам на световната конференция TED Global в Оксфорд, където до 24 юли изтъкнати учени ще дискутират бъдещето на света, предаде Би Би Си.

Проф. Маркрам, израелски гражданин, роден в Южна Африка, е директор на проекта "Син мозък" (Blue Brain), чиято цел е да се осъществи на молекулярно ниво компютърна симулация на мозъка на бозайници, включително на човешкия мозък.

Екипът на невролога вече е симулирал елементи на мозъка на плъх. На конференцията в Оксфорд ученият каза, че синтетичният човешки мозък ще бъде особено полезен при откриването на лечения срещу психични заболявания и мозъчни увреждания.

"Не е невъзможно да се построи човешки мозък. До 10 години ще можем да го постигнем - заяви Маркрам. - И ако успеем, ще изпратим говореща холограма до TED." TED (Technology, Entertainment, Design) обединява учени в областта на технологиите, шоубизнеса и дизайна. Работата по проекта "Син мозък" започна през 2005 г.

Екипът на Маркрам работи върху част от мозъка у бозайници, наречен неокортекс.

Засега учените разполагат със софтуерен модел на "десетки хиляди" неврони, всеки от които е различен, и са конструирали цифров вариант на изкуствен неокортикалрен стълб. Въпреки че всеки неврон е уникален, екипът е открил сходни модели в електронните схеми на различни мозъци. За да "оживее" моделът на мозъка, учените въвеждат моделите и няколко алгоритъма в суперкомпютър. "За да се направят всички изчисления за един неврон, е нужен един лаптоп, а за всички неврони - 10 000 лаптопа", обяснява проф. Маркрам.

Вместо това той използва суперкомпютъра Blue Gene на Ай Би Ем, който има 10 000 процесора. Извършените симулации показват на изследователите как работи мозъкът.

Например на изкуствения мозък се показва снимка на цвете и учените могат да проследят електрическата активност в машината. "Вие възбуждате системата и тя фактически създава своята представа", обяснява неврологът.Крайната цел ще е да се извлече и прожектира тази представа, така че изследователите да могат директно да видят как даден мозък възприема света.

Проектът "Син мозък" има и практически приложения. Като обединят натрупаните в света неврологични данни за животните и създадат "Ноев ковчег", учените ще могат да построят модели на животни.

Проектът също така може да даде на невролозите нови сведения за мозъчните заболявания и да доведе до нови методи за лечение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини