Изкуствен интелект до 2029г.

До 2029г. ще разполагаме както с хардуера, така и със софтуера, за да достигнем ниво на изкуствен интелект равен на човешкия.

До 2029г. ще разполагаме както с хардуера, така и със софтуера, за да достигнем ниво на изкуствен интелект равен на човешкия.

Според водещ американски изобретател, машините ще достигнат нивото на човешкия интелект до 2029г., съобщава BBC. Човечеството е на ръба на технологична революция, която ще позволи имплантирането на нано-роботи в човешкия мозък, с помощта на които ще сме по-интелигентни и няма да се разболяваме, каза Рей Курзвейл на годишната среща на Американската асоциация за научни изследвания в Бостън.


Курзвейл е един от 18-те водещи учени футуролози, избрани от Американската национална академия за инженерство, които ще определят основните технологични предизвикателства за човечеството през 21-ви век. Сред експертите откриваме имената на основателя на Google Лари Пейдж и един от пионерите в изследването на човешкия геном Др. Крайг Вентер.


Инженерите вярват, че в близко бъдеще хората и машините ще се слеят посредством интелигентни нано-устройства имплантирани в телата ни. Нано-червейчетата ще подобряват нашата интелигентност и здраве. "Това е част от цивилизацията ни", каза Курзвейл. "Но определено не смятам, че ще бъдем изместени от интелигентни машини. Те просто ще станат част от нас."





"До 2029г. ще разполагаме както с хардуера, така и със софтуера за да достигнем ниво на изкуствен интелект равен на човешкия. Във всяко едно отношение, включително в емоционален план и обхват на мисълта, той няма да отстъпва на собствения ни интелект", каза Курзвейл.

Според него ние вече сме хибридна, органично-механична цивилизация, защото използваме технологии за разширяване на нашите физически и ментални хоризонти. Сливането ни с машините ще бъде просто следващата стъпка в нашето развитие.


"Хората и машините ще се слеят посредством имплантирани интелигентни нано-червейчета, които ще ни помагат да сме здрави, по-интелигентни и да живеем по-дълго", каза Курзвейл. "Нано устройствата ще навлизат през нашите капилярите в мозъците ни, където директно ще се свързват със собствените ни биологични неврони. Така прикрепени към нервната ни система, наночервейчетата, ще ни помагат да навлизаме в напълно съвършена виртуална реалност ."


На срещата в Бостън са идентифицирани 14 технологични предизвикателства за човечеството през 21-ви век:


Оптималното използването на слънчевата енергия;


Извличане на енергия чрез контролиран ядрен синтез;


Начин за справяне с натрупаните количества въглероден двуокис в атмосферата;


Контролиране на азотния цикъл в природата;


Осигуряване на достъп до питейна вода за всички хора на планетата;


Създаване на изкуствен аналог на човешкия мозък;


Предотвратяване на опасността от ядрен тероризъм;


Повишаване на сигурността в киберпространството;


Усъвършенстване на виртуалната реалност;


Подобряване на жизнената среда в мегаполисите;


Развитие на кибермедицината;


Нови лекарства и генна терапия;


Системи за персонално обучение;


Изследване на открития космос.

Ключови думи към статията: